Diş kaybı tedavisinde dental implant prosedürleri son derece popüler hale gelmiştir. İmplantlar, çekilen diş kökünü taklit eden ve kronu destekleyen vidalardır. Ancak, kemik erozyonu, travmatik diş çekimi, enfeksiyon veya uzun süreli diş kaybı gibi durumlar nedeniyle çene kemiğinde yeterli destekleyici kemik kalmadığında, implant yerleştirilebilecek yeterli miktarda kemik bulunamayabilir. Bu gibi durumlarda kemik grefti yapılması gerekebilir. Bu işlem, dental implantın doğru şekilde hizalanmasını, güzel bir gülüş elde edilmesini ve ağız içinde uygun ve rahat bir oturma sağlanmasını garanti eder.
Peki, Kemik Grefti Nedir?
Yapılan kemik grefti miktarı, kemik erozyonunun ne kadar olduğuna bağlıdır. Yakın zamanda dişini kaybetmiş hastalar için küçük bir kemik grefti önerilir. Steril, çeşitli kaynaklardan elde edilen yapay kemik parçacıkları kullanıyoruz. Bu, çene kemiğinizin başka bir kısmından aldığımız kemik veya genellikle sığır ve atlardan elde edilen sentetik kemik materyalleri olabilir. Bu sentetik kemik greftleri özel koşullarda hazırlanır – gamma ışınları ile sterilize edilir ve her zaman FDA veya WHO sertifikalıdır. Steril kemik granülleri, diş yuvasını doldurmak için kullanılan iri taneli kum gibi görünür. Granüller, bölgeyi dikişlerle kapatmadan önce koruyucu bir kollajen zarı ile kaplanır. Birkaç hafta sonra doğal kemik, diş yuvasını doldurur ve kayıp diş bir implant ile değiştirilene kadar kemik yüksekliğini korur.
Kemik Grefti Prosedürü Nasıl Gerçekleştirilir?
Kemik greftinin amacı, implantın etrafındaki kemik hacmini artırmaktır. Uygun vakalarda, kemik greftleri uygulanır ve implantlar aynı anda yerleştirilir. Ancak bazı durumlarda, iyileşme dönemi sırasında implantları desteklemek için yeterli kemik bulunmayabilir. Bu gibi durumlarda, ilk ziyaret sırasında kemik grefti prosedürünü gerçekleştirmeyi tercih ederiz. 4-6 ay sonra, kemik grefti iyileşir ve implantın yerleştirilmesi için yeterli kemik hacmi sağlanır. Kemik grefti iyileştikten sonra, dental implant sürecinin bir sonraki aşamasına geçilebilir.
Kemik Greftine İhtiyacım Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?
Kemik hacmini ve bölgenin çapını ölçen bir 3D röntgen çekimi yaparak, kemik greftine ihtiyaç olup olmadığını değerlendiririz. Eğer implant yerleştirmek için yeterli kemik yoksa, kemik grefti uygulanacaktır.
Kimler Bu Prosedüre Uygun Değildir?
Baş ve boyun bölgesine radyoterapi öyküsü olanlar
Bazı sistemik hastalıklar (kontrolsüz diyabet, kemik metabolizması hastalıkları)
Enfeksiyon (Sinüzit)
Aşırı sigara içenler (günde 20'den fazla)
Comments